Pianoimprovisation

Staffan Biörklund-Jullander

Pianist, pianopedagog, tonsättare, kyrkomusiker i Gustav Adolf kyrka i Borås.

Efter 6 år i Stockholms musikklasser kom Staffan in på musikhögskolan i Stockholm, pianoklassen som 16-åring. Hans huvudsakliga lärare i piano där var professor Gunnar Hallhagen. Efter fem års studier gick han ytterligare två år för att kunna avlägga pianopedagogisk examen. Efter vidare studier i bl.a. Italien fick han 1978 ett stipendium för att studera vidare vid Liszt-akademin i Budapest.

Därefter följde flera år då han var verksam som pianist, pianopedagog, kammarmusiker, ackompanjatör, balettpianist och kyrkomusiker. Under de här åren fick han också vara med om en minnesvärd resa som pianist med en av Storkyrkans körer, Nicolai kammarkör i Stockholm på turné till Kina.

Förutom arbetet som kyrkomusiker arbetar han som kompositör och
improvisatör på piano och orgel. Han har komponerat och arrangerat musik för kör, orgel, piano och kammarmusik samt kyrkooperor.

Utgåvor finns på Noteria förlag. Flera cd-skivor är inspelade. Skivor som Quiet Days och hans TRIPPEL-CD på Sterlings med hans uppsats om pianoimprovisation finns tillgänglig utomlands i flera länder. Ny skivutgivning på Sterlings med hans kammarmusikkompositioner väntas 2020. År 1986 var hans konsert för piano och orkester klar och han var själv solist vid flera konserter.

Vid sidan av hans musikaliska uppdrag har han alltid improviserat och även skrivit en magisteruppsats (fil.mag) vid musikhögskolan i Göteborg om ämnet klassisk pianoimprovisation. Sedan år 2000 är han anställd som kyrkomusiker i Gustav Adolfs kyrka i Borås

E-post:
För att undvika spam är inte e-postadressen klickbar. Skriv av adressen manuellt för att skicka e-post.

ESSÄ: Om anslagets hierarki

UPPSATS: Klassisk pianoimprovisation som konsertform  
 

 
 Startsida 
 Noter
 Framtidens
   orkester

 CD-inspelningar
 Kontakt
 Länkar

 Copyright: © Staffan Biörklund-Jullander
 Webbplatsen utvecklad av: TRETONIC Morgan Gunnarsson AB